Deprem Bölgesindeki Çadır Kentlerin Düzensizliği “Geçen Afetlerden Ders Almadık mı?” söz konusu
Kahramanmaraş’ta yaşanan afetin ardından depremzedeler için çadır kentler kurulmaya başlandı. Çadır kentlere kuşbakışı bakıldığında bölgede çadırların olağan bir şekilde kurulduğu görülüyor. Üstelik bu dikkatsizlik yeni felaketlere, kazalara sebep olacak cinsten olunca akıllara şu soru geldi, ders almadık mı?
Doğal afet yaşayan bireylerin barınması için kurulan çadır kentler, Kahramanmaraş depreminden sonra etkilenen illerde kurulmaya başlandı.
Afet sonrası depremzedeler, enkaz altında hayatta kalan vatandaşlar, tedavi bekleyen yaralılar, bebekler ve çocuklar, bölgeye yakın ama bir bakıma sağlam bir yer belirleyerek kurulan çadır kentlerde kalıyor.
Acil ve kesintili bir dönem için depremzedelerin soğuktan korunduğu bu yerlerin özel düzenlenmesi değerlidir.
Bölgede ısınma, elektrik ve diğer sebeplerden dolayı yangın çıkma olasılığı yüksek olduğu için 25 metrelik alanda ABC tipi yangın söndürücü bulundurulması bekleniyor.
Geçmişte afet sonrası evsiz kalan insanlar için sivil toplum kuruluşları tarafından kurulan çadır kentler vardı. Ancak Düzce, Adıyaman gibi illerimizde düzensiz çadır yerleşimleri nedeniyle yangın çıkmıştı.
Kahramanmaraş depreminde bölgede ve depremden etkilenen Adıyaman, Hatay, Gaziantep gibi illerimizde çadır kentler kuruldu. Ancak sanki önceki olaylardan ders çıkarılmamış gibi sistematik olmayan konumlandırma, görenleri şok etti.
Kahramanmaraş’ın Pazarcık merkez üssünde meydana gelen depremde yüzlerce binanın yıkıldığı Adıyaman’da, AFAD ve Kızılay’ın afet çadırlarının düzenli görünümü ile diğer illerdeki manzara arasında büyük fark oluştu.
Kahramanmaraş 12 Şubat Stadı’nda depremzedeler için kurulan çadır kentlerin düzensizliği havadan görüntülendi.
Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, insanların yürüyebileceği herhangi bir koridor, hizalama veya yangına karşı önlem yoktu.